softworld.dk

Guide: Sådan holder du styr på din WordPress-side

WordPress vokser som aldrig før og en ny rapport fra web- og statistikbureauet W3Techs viser, at over 30% af hjemmesider på globalt plan er bygget i WordPress CMS’et.

Nogle af årsagerne til at WordPress er blevet så populært er brugervenligheden, de store muligheder for tilpasning af design og indhold samt at systemet er så fleksibelt.

Mange små og store virksomheder har for længst set mulighederne med WordPress, og i dette blogindlæg har vi derfor samlet 10 grundlæggende tip til dig, der arbejder med og/eller varetager en WordPress-side.

1) Hold WordPress opdateret

WordPress er såkaldt open source, hvilket betyder, at der hele tiden bliver udviklet nye og forbedrede versioner af systemet. Tit er der sikkerhedsopdateringer, der bliver lanceret i nye versioner, og det er derfor vigtigt, at du holder din WordPress-installation opdateret med den seneste version. Både i form af grundfilerne, dit tema samt dine eventuelle plugins.

Bruger du plugins er det f.eks. værd at være klar over, at WordPress er ét stort økosystem, og alt er afhængigt af hinanden. Hvis du opdaterer din WordPress til seneste version, men ikke opdaterer et plugin kan det være, at det påfølgende plugin ikke længere vil virke med den nye version af WordPress – og omvendt.

2) Begræns antallet af plugins og udvidelser

Muligheden for nemt at installere ekstra funktionalitet på en WordPress hjemmeside via gratis og betalte plugins er en stor årsag til, at WordPress er blevet så populært.

Webshopfunktionalitet, formularer, eventstyring, analyseværktøjer, søgemaskineoptimering, chat, videobaggrund, nedtælling, en dansende figur der hopper over skærmen hos dine besøgende – you name it. Der findes garanteret et plugin til det, du leder efter. Også uden at du behøver at bruge tid og penge på en programmør, der skal kode det hele.

Men: Plugins skal vælges med omhu, ellers kan de byde på store problemer længere hen ad vejen. Du skal blandt andet sikre, at de er kompatible med din nuværende version af WordPress samt kommende versioner.

De skal også være uden sikkerhedshuller, de skal fungere med andre plugins, du har installeret og være udviklet af programmører, der optimerer og udgiver opdaterede versioner af plugin’et fortløbende.

Hvis du kigger på en WordPress installation med en liste over måske 50+ installerede og aktive plugins, er et godt råd at sætte tid af til at gennemgå dem og få renset godt og grundigt ud. Måske bruger du ikke længere funktionerne til et givent plugin, eller måske kan det bygges ind i dit tema via kode, og dermed spare dig for en række overflødige filer.

plugins-i-wordpress

3) Brug et Child-tema

Design og layout i WordPress styres via et overordnet tema, du har valgt – enten et gratis-tema eller et såkaldt premium tema. Hvis du udfører ændringer i designet i et tema uden at have et Child-tema installeret og senere hen opdaterer temaet til den nyeste version, vil du miste de ændringer, du f.eks. har gjort i farvevalg, skrifttyper og definerede koder.

Et Child-tema er som navnet tilsiger et “barn” af forældre-temaet.

Tænk på et WordPress-tema som selve rammen om dit design og layout, hvor funktionaliteten i temaet er gemt.

Forestil dig så et Child-tema som selve indholdet indeni rammen – her har du de samme muligheder for at tilpasse temaet, men når du opdaterer dit WordPress tema med et Child-tema aktiveret, så beholder du alle de visuelle ændringer, du har foretaget. WordPress opdaterer kun grundfilerne og strukturen på temaet.

Køber du et premium WordPress tema følger der næsten altid et automatisk Child tema med. Du installerer først Hoved-temaet og efterfølgende Child-temaet på samme måde som Hoved-temaet.

Derefter vælger du at Child temaet skal være det aktive tema i din WordPress-installation.

wordpress-child-theme

4) Brug cache på din WordPress-hjemmeside

Cache er en midlertidig opbevaringsløsning der indeholder en kopi af dine sider og indlæg for at reducere tiden, det tager at indlæse dine sider. Der findes en række gode Cache-plugins til WordPress, der sørger for at din hjemmeside indlæses hurtigt i browseren hos dine brugere.

Mange af nedenstående plugins har også en række funktioner for mere teknisk tilpasning som f.eks. at minimere dine css-, javascript- og mediefiler, hvilket alt sammen speeder din hjemmeside op.

Her er 3 af de mest brugte Cache plugins til WordPress:

5) Klar større opgaver og funktionalitet ved hjælp af en programmør

Plugins er som nævnt den nemme måde at bygge ekstra funktionalitet ind i en WordPress-side.

Men står du og har brug for større eller mere avanceret funktionalitet, der skal bruges ret omfattende på dit WordPress-site, kan en mere holdbar og kvalitetssikker løsning være at få en WordPress-udvikler til at bygge funktionaliteten direkte ind på hjemmesiden via kode.

Som nævnt i punkt 2 omhandlende at begrænse antal plugins på din WordPress hjemmeside, kan det også betale sig at få hjælp til at tilføje andre simple funktioner via kode i stedet for via et plugin. Det er med til at holde din hjemmeside “let” og undgå, at der flyder med mer eller mindre ubrugelige css-filer og lignende.

6) Tænk på sikkerheden i din WordPress-installation

Sikkerhed i WordPress er vigtigt. Der findes en række simple metoder, du kan bruge for at sikre, at dine WordPress-filer er utilgængelige for uvedkommende. En række af de tiltag du kan lave allerede nu kræver kun, at du har en basal forståelse for fil-strukturen i WordPress.

Du kan blandt andet sikre, at dine uploadede billeder og mediefiler ikke kan tilgås udefra, blokere ukendte IP-adresser fra at logge ind i kontrolpanelet samt gøre det sværere for hackere og bots at scanne dine installationsfiler igennem for sikkerhedshuller.

På dette link kan du hente en række koder, som du kan kopiere ind i de forskellige systemfiler i din WordPress-installation (NB! Sørg for at de ændringer, du laver i kildefiler, fungerer som de skal inden du implementerer dem på din aktive hjemmeside, f.eks. ved at bruge et test-miljø).

Der findes selvfølgelig også en række gode sikkerhedsplugins til WordPress, som du kan overveje, hvad enten du har et lille website eller et, hvor du opbevarer sensitive oplysninger, der har brug for et ekstra sikkerhedsniveau.

Her er en liste over nogle af de mest brugte plugins til sikkerhed:

7) Lær grundlæggende CSS / HTML

En af de måske største grunde til, at WordPress er blevet verdens mest populære CMS (Content Management System) er brugervenligheden.

Det meste kan udføres via et intuitivt kontrolpanel, og der findes en række smarte muligheder med drag-and-drop design. Men nogle gange har du brug for at ændre på noget, du ikke umiddelbart kan finde i indstillingerne til f.eks. dit tema.

Det kan være en knap, du gerne vil have skal være rød lige præcis på en enkelt side, en overskrift du vil have skal være større end de andre overskrifter eller et billede, der skal have en bestemt skygge.

Ved at få en simpel forståelse for CSS og HTML kan du nemt tage fuld kontrol over dit design med simple ændringer – uden at skulle forbi en programmør.

(Tip: På W3Schools kan du prøve både CSS og HTML og se ændringerne imens du laver dem)

css-edits

8) Tænk søgemaskineoptimering ind i dit design

At blive fundet på Google er vigtigere end nogensinde før og det indebærer at have en SEO-tilgang til design og indhold på din hjemmeside.

Et af de mest downloadede WordPress-plugins hedder Yoast og er en brugervenlig måde at sikre, at din hjemmeside vises i søgeresultaterne hos f.eks. Google.

Men et plugin som Yoast kan ikke skrive det gode indhold på din hjemmeside for dig. Derfor er SEO et større område og kræver, at du sætter dig ind i relevant og godt indhold, samt hvad dine besøgende på hjemmesiden har brug for eller leder efter. SEO har også en række tekniske aspekter.

Ændrer du f.eks. det permanente link på en af dine undersider eller indlæg i WordPress, skal du huske at give Google besked om, at din side ikke længere findes på det gamle link samt henvise til det nye link. “Døde” links på en hjemmeside er en af de ting, der straffes hårdt fra søgemaskinerne.

yoast-plugin

Der findes en række gode online værktøjer og tjenester for SEO optimering: 

9) Optimer med henblik på UX design og brugervenlighed – hele tiden

Overvej hvordan du strukturerer dit indhold og layout på din WordPress-side. Finder dine brugere frem til det rigtige content? Virker dine links? Er din køb-knap tydelig nok?

Du kan f.eks. bruge et værktøj som Google Analytics for at analysere, hvordan dine brugere færdes på siden. Har du en såkaldt høj bounce-rate på en bestemt side, kan det tyde på, at dit indhold ikke var relevant nok til, at brugeren blev nysgerrig efter mere.

Eller hvis du oplever, at mange falder fra efter, at de har lagt et produkt i kurven i din webshop og går videre til checkout, kan du undersøge, om det er noget, der skal ændres for at få dem til at klikke på købsknappen.

google-analytics

10) Sørg for at du altid har en backup af din installation

Man ved aldrig hvornår en ”ulykke” kan indtræffe – og hvor kun en backup kan redde én fra at skulle bruge mange arbejdstimer på at få det hele op at stå igen.

Sørg for at du har en backup-løsning på plads, hvis der skulle ske noget med din WordPress-installation. Mange web hotel udbydere tilbyder automatisk backup en eller flere gange i døgnet, hvor de også tager backup af dine databaser og filer.

WordPress kurser

Kom godt fra start eller lær mere avancerede funktioner i WordPress med et kursus i København og Aarhus. 

Softworld DK

Denne kreative blog drives af Softworld, som er en Adobe Certified Training Provider og international udbyder med fokus på grafisk design og digitale medier. Vores dygtige skribenter har en bred og dybdegående teknisk og kreativ erfaring, så du er sikker på at få indholdsrige indlæg fra eksperter med fingeren på pulsen og samlet ét sted.

Hold dig opdateret på nyt fra de kreative brancher

Tilmeld dig Softworlds nyhedsbrev og få eksperternes bedste tips til grafisk design, kreativitet og digitale medier.

Seneste blogindlæg