I september 2022 annoncerede Adobe, at de har indgået en endelig fusionsoverenskomst om at erhverve Figma for cirka $20 milliarder (cirka 137 milliarder DKK). Men den 18. december 2023 afblæste de det hele. Hvad skete der egentlig med den historiske fusion?
Indholdsfortegnelse
Hvad er Figma?
Figma er et webbaseret designværktøj for teams, der arbejder sammen om at skabe primært apps og hjemmesider. Figma giver designere, udviklere og andre mulighed for at samarbejde i realtid på designprojekter, uanset hvor de befinder sig i verden. Her er nogle af de vigtigste træk ved Figma:
- Cloud-baseret: Figma er fuldstændig cloud-baseret, så designfiler og projektdata er tilgængelige fra enhver enhed med internetforbindelse.
- Realtidskollaboration: Figma muliggør samtidig samarbejde, hvor flere brugere kan arbejde i realtid på det samme designprojekt uden behov for filudveksling.
- Design og prototyper: Figma tilbyder kraftfulde værktøjer til at oprette alt fra brugergrænseflader til websteder og mobilapps, hvilket gør det alsidigt til designopgaver.
- Deling og feedback: Figma gør det nemt at dele arbejde med andre via delbare links eller invitationer.
- Versionsstyring: Figma inkluderer versionsstyring, så du kan spore ændringer i dit design over tid og gendanne tidligere versioner efter behov.
Figma vs. Adobe XD
Figma er hurtigt blevet en af de største webbaserede platforme til design og prototyping af apps og hjemmesider. Men har Adobe ikke XD med lignende formål? Desværre har XD endnu ikke opnået samme grad af popularitet som Figma.
Adobe har prioriteret udviklingen af deres mere populære produkter, hvilket desværre har resulteret i, at XD er blevet overhalet af konkurrenten.
Den gyldne kombination
Havde fusionen fundet sted ville du kunne kombinere Figmas realtidskollaboration med Adobes værktøjer som Firefly, Fonts og Creative Cloud og dermed lave et af markedets stærkeste design og prototyping programmer.
Figmas stærke finansielle succes kunne også have været kommet til stor fordel for Adobe. Figma har et samlet adresser bart marked på $16,5 milliarder i 2025, en bruttomargin på ca. 90 % og kunder, der ivrigt fornyer kontrakter og tilføjer flere tjenester. Dette har resulteret i en NDR (Net Dollar Retention) på 150%, hvilket er blandt de bedste i branchen ifølge Adobe.
Hvorfor lykkedes det ikke?
Under hele processen med at få fusionen godkendt har Adobe og Figma været under nøje opsyn af forskellige reguleringsmyndigheder, herunder Competition and Markets Authority i Storbritannien, European Commission i Europa og Department of Justice i USA. Med bekymringer om at en fusion potentielt ville kunne mindske konkurrencen på de globale markeder.
Desværre har alle disse myndigheder rejst indvendinger mod fusionen, hvilket har gjort det klart for begge virksomheder, at de ikke kan opnå de nødvendige godkendelser. Derfor har begge parter nået en fælles beslutning om ikke at gennemføre deres fusion.
Begge parter har givet udtryk for, at selvom fusionen ikke skete, vil de fortsætte med at lede efter måder at samarbejde på til glæde for deres fælles kunder.
Hvad betyder det for dig?
Du kan stadig få det meste ud af begge programmer, dog separat nu. Derudover kan du inkludere Figma i din værktøjskasse sammen med Adobe-værktøjer som Photoshop, Illustrator, Premiere Pro og After Effects og gøre brug af programmernes eksporteringsfunktioner for at få dem til at spille sammen.
Figma vil fortsætte udviklingen af deres program inklusiv FigJam, med nye AI-funktioner, udviklerfunktioner og meget mere.
Desværre ser det anderledes ud for Adobe XD, som er sat i “Maintenance mode”, hvilket betyder, at Adobe ikke investerer mere tid i udvikling af programmet.
Hos Softworld vil vi følge udviklingen i både Adobe XD og Figma og fortsat tilbyde kurser i Figma.