Farveteori for designere – et lynkursus med infografik

Som professionel designer skal du nok ikke overbevises om, at farve har en dyb indvirkning på digitale produkter og de mennesker, som bruger dem.

Men hvis du alligevel har behov for at forstå farvernes nuancer, og hvordan man kan udnytte dets store potentiale, er du ikke alene.

I dette blogindlæg kan du læse mere om farvernes betydning og samtidig få opfrisket din farveteori med et lynkursus i infografik-form!

toptal-blog-image-1548047879988-4178131c350c35e89f1f8ba6699f82f3

“Farve er en kraft, som direkte påvirker sjælen.” – Wassily Kandinsky

Farver er fyldt med egenskaber

Er farve ”sproget” en medfødt færdighed, som kun få besidder? Er der en farvefølelse som syn eller lugt, som nogen simpelthen ikke har?

Måske, men det er nok mere sandsynligt, at den udfordring, designere møder med farve, skyldes en uundgåelig sandhed: Farve er fyldt med egenskaber, og hver egenskab har en bred vifte af muligheder.

For at komplicere tingende yderligere så eksisterer ingen farve i isolation. Der er altid omgivende farver og lysforhold at konkurrere med.

Farvernes varierende karakter er samtidig kilden til dens kommunikative kraft og dens kompleksitet. Hvis en farve i et skema ændres, kan det sætte det hele ud af kurs – og forårsage kaos på designerens farvetillid.

toptal-blog-image-1548047886060-703906e9f0c12edd88d8f8ad78bd4cf7

“Det er øjet for uvidenhed, der tildeler en fast og uforanderlig farve til hvert objekt, pas på denne hindring.” – Paul Gauguin

Øvelse gør mester

Dette gælder især for designere af digitale produkter, som skal overveje både de æstetiske resultater og den oplevelsesmæssige virkning af deres farvevalg.

Heldigvis er beherskelse af farve i UI og UX-design ikke afhængig af gætteri, held eller nogen realisering af, hvilke farver der fungerer godt sammen. I stedet afhænger brugen af farve med succes på at forstå gentagelige regler, principper og teknikker, der kan praktiseres og forbedres.

Farveteori er en enormt krævende opgave, men der er nogle praktiske takeaways, som kan forbedre designerens forståelse af brug af farve i hverdagen.

Infografik: Få opfrisket din farveteori

Denne infografik er en guide til lynhurtige farvevalg. Print den, tape den til din væg og gå tilbage til den, hvis der opstår farveproblemer i dine kommende designs!

Farveteori final

Dette blogindlæg er skrevet af Micah Bowers, Designer hos Toptal og oversat til dansk af Softworld. Se det originale blogindlæg på engelsk her.

Vi styrker dine grafiske, kreative og digitale kompetencer

På et kursus hos Softworld får du hands-on viden og undervisning i de mest populære grafiske og kreative programmer, emner og fagområder.

Kunstig intelligens

Udforsk tidsbesparende arbejdsgange med kunstig intelligens.

Adobe Illustrator

Lær at skabe dine egne illustrationer, logoer, ikoner og unikke grafikker.

Adobe InDesign

Lær at designe grafisk materiale og tryksager i det populære program.

WordPress

Lær at opbygge hjemmesider i det brugervenlige system.

Relaterede blogindlæg