Introduktion til After Effects [2023 guide]

Mange er i tvivl om, hvad After Effects egentlig kan – og det er der en god grund til. After Effects har så mange forskellige funktioner, at det kan være svært at sætte ét bestemt mærkat på programmet.

I denne lille guide vil vi derfor forsøge at gøre dig klogere på, hvad After Effects er for et program og kortlægge de mange muligheder, der findes i Adobes spændende motion graphics software.

Guiden vil desuden gennemgå hvem programmet henvender sig til og komme med konkrete eksempler på hvilken type grafik, video og animation, du kan skabe.

Du vil få en bedre forståelse af, hvordan After Effects adskiller sig fra andre Adobe programmer og hvornår du bør benytte dig af After Effects fremfor andre grafiske programmer.

Guiden henvender sig til dig, der gerne vil arbejde med animation, motion graphics og/eller simpel grafisk videoredigering til for eksempel online marketing.

after-effects-icon

Hvad kan After Effects?

After Effects bruges til at skabe animationer og motion graphics – også kaldet bevægelsesgrafik på dansk. Det benyttes til alt fra efterredigering af professionelle spillefilm til virksomhedspræsentationer og forskellige former for online content.

En af After Effects’ hovedfunktioner er efterredigering af videomateriale. Programmet bruges derfor ofte i postproduktionsfasen, hvor redigeringsteknikere bruger programmet til special effects, titelsekvenser og color correction.

Derudover benyttes programmet af animatorer og grafiske designere til at animere statiske objekter. Det kan være animering af en rund cirkel, der skal hoppe op og ned som en bold eller langt mere avancerede animationer.

logo-kreativt-bureau-1

After Effects fungerer lidt ligesom Photoshop, idet softwaren er baseret på lag, der bygges oven på hinanden for at skabe sekvenser sammensat af animationer, videoer og grafisk materiale.

I programmet arbejder man med såkaldte keyframes, der er det hovedværktøj, der benyttes til at animere den bevægelige grafik.

After Effects kan i princippet bruges som videoredigeringsprogram i klassisk forstand, da du arbejder på en tidslinje, hvor du kan placere videoklip. Men skal du blot sammenklippe videomateriale og arbejde med lyd, er det bedre at bruge et program som Premiere Pro. After Effects bruges primært til at lave bevægelig grafik, visuelle effekter animation og efterredigering af grafik til videoer og film.

 

Skal man være professionel animator for at kunne bruge After Effects?

After Effects er uden tvivl et af de mest komplekse og avancerede programmer i Adobe Creative Cloud.  Den gode nyhed er alligevel, at alle kan lære det. Det kræver dog meget øvelse og en god forståelse for brugerfladen, for at få det fulde udbytte af programmet.

I senere år er After Effects blevet lettere at bruge, fordi der kommer flere og flere færdiglavede skabeloner, du kan bruge i programmet. Det betyder, at du ikke selv behøver at designe alle dine animationer fra bunden, men kan bruge andres skabeloner og tilpasse dem, så de passer til dit formål. Skabeloner har dermed gjort det nemmere end nogensinde at bruge After Effects – også som nybegynder.

 

After Effects som kommunikations- og marketingsværktøj

Mange af de skabeloner, der findes til After Effects, er skabt i en marketingskontekst.

Det betyder også, at der er flere og flere kommunikations- og marketingsansatte, der lærer at bruge After Effects, så de kan skabe levende grafik til sociale medier ved hjælp af After Effects skabeloner (læs mere om skabeloner i After Effects her).

Før i tiden har det været nødvendigt at hyre eksterne videoproducenter og grafiske designere for at skabe levende grafik til kampagner og SoMe-indhold.

I dag kan mange klare det “in-house”, hvis de lærer After Effects’ basalefunktioner at kende.

Lær mere om After Effects: Se disse tips, tricks og nyheder

Så hvad skal du bruge After Effects til?

after-effects-eksempel

 

”Der er ikke noget, du ikke kan skabe med After Effects” skriver Adobe, og netop After Effects er kendt for at have noget nær uendelige muligheder.

Vi har alligevel udvalgt 5 typer levende grafik som After Effects ofte bruges til:

  1. Efterredigering af videomateriale
    After Effects bruges af filmskabere, marketings- og kommunikationsarbejdere og andre i de kreative brancher til efterredigering af forskellige former for videomateriale.

    Det kan være alt fra colorgrading, der får materialet til at se endnu mere professionelt ud – til mere avanceret efterredigering, der man for eksempel fjerner uønskede objekter i videomaterialet. Med After Effects kan du – kort sagt – manipulere dit videomateriale på et utal af måder.

  2. Animation og bevægelig grafik til SoMe og digitale kanaler
    Rigtigt mange virksomheder benytter After Effects til at skabe bevægelig grafik og animationer til marketingsindhold til Facebook og Instagram. Det kan være alt fra infografikker til små animerede reklamespots.
  3. Produktpræsentationer og forklarende videoer
    Det er helt oplagt at skabe såkaldte explainer videoer med After Effects. Særligt mindre virksomheder og startups, der har brug for at cementere deres brandidentitet over for interessenter og potentielle kunder, laver disse små præsentationer ved hjælp af After Effects.

    Det kan for eksempel være videoer, der kombinerer bevægelig grafik med produktvideoer og billeder.

  4. Hjemmeside-design og web bannere
    After Effects er også oplagt at bruge i forbindelse med hjemmeside-design. Skal din hjemmeside have en flot forside med videomateriale og bevægelig grafik, er det helt oplagt at lave det i After Effects.

    Det samme gælder web bannere med bevægelig grafik, der kan bruges i marketingkampagner.

Disse typer grafikker og animationer kan du producere i After Effects

eksempel-animeret-infografik


Så hvad er det egentlig for en type grafik, du kan producere i After Effects?

Kun fantasien sætter faktisk grænser – særligt, hvis du har mod på at bygge animationer helt fra bunden.

Her får du dog tre eksempler på grafik, der ofte skabes i After Effects og som det er nemt at finde skabeloner til, som du kan bruge som udgangspunkt til at kickstarte din produktion af grafik i After Effects.

  1. ”Intro” til SoMe-indhold
    Med After Effects kan du producere små introduktioner til SoMe-kampagner. Det kan for eksempel være en intro til online konkurrencer, en julekalender i december eller andre tilbagevendende koncepter. Spændende motion graphics sekvenser kan være en god måde at formidle brandidentitet og skabe et sammenhængende æstetisk udtryk på sociale medier.
  2. Bevægelig typografi
    Typografi-grafikker kan enten bruges over en video eller stå helt for sig selv og, for eksempel, annoncere et kommende tilbud på et produkt.
  3. Logoanimationer
    After Effects kan også bruges til at skabe logoanimationer. Det kan være enklere end du tror at bringe dit virksomhedslogo til live ved hjælp af After Effects.

Skal du lære After Effects af nogle af Danmarks dygtigste Adobe instruktører?

På Softworlds certificerede kurser i Aarhus og København sørger vi for, at du kommer rigtig fra start og lærer lige dét, du har brug for at kunne i programmet. 


Se alle After Effects kurser

Vi styrker dine grafiske, kreative og digitale kompetencer

På et kursus hos Softworld får du hands-on viden og undervisning i de mest populære grafiske og kreative programmer, emner og fagområder.

Kunstig intelligens

Udforsk tidsbesparende arbejdsgange med kunstig intelligens.

Adobe Illustrator

Lær at skabe dine egne illustrationer, logoer, ikoner og unikke grafikker.

Adobe InDesign

Lær at designe grafisk materiale og tryksager i det populære program.

WordPress

Lær at opbygge hjemmesider i det brugervenlige system.

Relaterede blogindlæg