Introduktion til Premiere Pro [2023 guide]

premiere pro introduktion

Premiere Pro er et af verdens mest populære videoredigeringsprogrammer.

Men hvad kan softwaren egentlig, hvem bruger den og hvordan adskiller Premiere Pro sig fra Adobes After Effects?

Alt det og meget mere vil du få svar på i denne Premiere Pro guide.

Hvad kan du med Premiere Pro?

Premiere Pro er Adobes populære videoredigeringsprogram – der primært bruges til at sammenklippe videosekvenser. Det kan være alt fra lange spillefilm til små korte marketingspots.

Premiere Pro har længe været en branchefavorit, fordi programmet har en intuitiv brugerflade og alle de funktioner, du har brug for til at redigere alle former for videomateriale.

Over de seneste år er flere og flere store Hollywood-produktioner også begyndt at bruge Premiere Pro som deres go-to software i post-produktionen.

Et overblik over de vigtigste funktioner og værktøjer i Premiere Pro

  • Tidslinjen – Premiere Pros vigtigste værktøj
    Tidslinjen er den vigtigste funktion i Premiere Pro, for det er her, du sammenklipper dit materiale, laver overgange og tilføjer effekter.
  • Farvejustering og lydoptimering
    Premiere Pro har en række funktioner, der gør, at du kan give din video et lækkert og professionelt look – også selvom du for eksempel har optaget materialet på en iPhone.Ved hjælp af f.eks. Lumetri Color panelet, er det muligt at farveredigere i præcis de nuancer, du ønsker. Og med programmets Essential Sound panel, kan du arbejde med din lyd på et professionelt plan ved for eksempel at fjerne uønsket støj.
  • Effekter og overgange i dine videoer
    Premiere Pro gør det også muligt at tilføje en række effekter, der gør dit materiale mere interessant. Du kan tilføje filtre, grafik, overgange og forskellige titler.I dag findes der desuden en lang række færdiglavede skabeloner skabt af professionelle videoproducenter og grafikere, du kan tilføje til dit videomateriale. Det gør arbejdet i Premiere Pro langt nemmere.



Hvad er nyt i den seneste udgave af Premiere Pro? Læs mere her

Hvem kan bruge Premiere Pro?

Premiere Pro bliver brugt af mange forskellige professionelle, deriblandt TV-tilrettelæggeren, der klipper sit seneste tv-program, marketingmedarbejderen, der skal bruge små videosekvenser til sociale medier og den digitale grafiker, der producerer videomateriale til virksomheden og kunderne.

Kort sagt, bliver Premiere Pro brugt af alle, der skal sammenklippe video og levende billeder. Programmet gør det nemt at arbejde med alle typer formater – som Adobe selv skriver, kan du arbejde i alt fra 8K til virtual reality. Samtidig er det muligt at eksportere materialet i en lang række forskellige formater, så det passer til alle mulige platforme.

Hvad kan jeg bruge Premiere Pro til?

Premiere Pro kan bruges til alle typer videoredigering, men vi har fundet tre konkrete eksempler på, hvad programmet bruges til i mange virksomheder og kreative afdelinger.

  • Indhold til Instagram, Facebook og andre sociale medier
    Mange marketingsafdelinger bruger Premiere Pro til at klippe små videosekvenser til sociale medier. Det kan være små, enkle reklamespots, der ikke kræver hjælp fra store reklamebureauer. Fordelen ved Premiere Pro er, at det har en masse funktioner, der gør det muligt at få materialet til at se professionelt ud, selvom det er optaget med en iPhone eller andet ikke-professionelt udstyr.
  • Engagerende virksomhedspræsentationer
    Videomediet passer perfekt til at formidle virksomhedens brandidentitet på en visuel og engagerende måde til kunder, stakeholders og andre målgrupper.
  • Visuelle produktpræsentationer
    Du kan også producere visuelle produktpræsentationer ved f.eks. at kombinere animeret grafik i After Effects og tilføje det i Premiere Pro.
  • Explainer-videoer og How-to guides
    Flere og flere virksomheder forstår vigtigheden af at skabe indhold til sociale medier, hjemmesiden og nyhedsbreve, der skaber merværdi for kunderne. Blandt andet er det blevet populært at producere små “how-to” videoer, hvis din service eller produkt lægger op til det. Her er det blandt andet oplagt at bruge Premiere Pro til at sammenklippe små og enkle tutorials, interviews og lignende.

Download en videoguide i PDF format

Bør jeg bruge tid på at lære Premiere Pro?

Det kan være en række gode grunde til at tilføje Premiere Pro i din digitale værktøjskasse. Er du for eksempel en del af et internt marketing- eller grafikerteam, der designer forskellige typer indhold inhouse, giver det rigtig god mening at have kendskab til et alsidig videoredigeringsværktøj.

Her skal der nævnes, at der også findes en mere simpel version af Premiere Pro, som benyttes af mange, der ønsker at skabe videoindhold nemt, enkelt og hurtigt men uden den helt store værktøjskasse.

I det følgende afsnit, kan du læse mere om Premiere Pro’s  “lillesøster” Premiere Rush, der henvender sig til dig, der vil lave små, videoproduktioner til SoMe eller web.

premiere-rush-nyt

Premiere Rush – en simpel version af Premiere Pro

Premiere Rush bliver af mange kaldt Premiere Pro “light”, og det med god grund – Rush er en mere simpel version, hvor kun de vigtigste funktioner og værktøjer er en del af brugerfladen.

Rush har kort sagt det helt basale, du skal bruge til at producere små videoer uden de mere avancerede funktioner du f.eks. finder i Premiere Pro . Tilbage står et nemmere og mere intuitivt program, du hurtigt kan lære at kende.

Desuden er det nemt at arbejde i Premiere Rush på farten, da det findes i både en smartphone og iPad version.

Flere og flere, der arbejder med marketing, benytter sig af Premiere Rush. Det er nemt at lære og du kan stadig arbejde med lyd, overgange, farver og alle de andre funktioner, der giver dig fuld kontrol over videomaterialet.

I takt med, at du bliver dygtigere til videoproduktion kan du hoppe over til Premiere Pro – og åbne op for den fulde værktøjskasse med uanede muligheder for din videoproduktion.


certificerede Premiere Pro kurser

Lær Premiere Pro på et 3-dages kursus

Hos Softworld kan du deltage på Premiere Pro kurser med nogle af branchens bedste certificerede Adobe eksperter. 


Se alle Premiere Pro kurser her

Hvad er forskellen på Premiere Pro og After Effects?

premiere-vs-aftereffects

Mange spørger hvad forskellen på Premiere Pro og After Effects egentlig er – begge programmer benyttes jo til videoredigering.

Selvom After Effects ligesom Premiere Pro har en tidslinje, hvor du kan sammenklippe videomateriale, er programmets primære funktion at lave bevægelig grafik, animationer og special effects. Derfor er tidslinjen i After Effects  ikke nær så intuitiv og nem at arbejde med, når du skal lave simpel videoredigering. Her er Premiere Pro et langt bedre værktøj.

After Effects bruges i stedet ofte til efterredigering, når materialet har været en tur igennem Premiere Pro. Skal der laves mere komplekse effekter, tilføjes animation, flotte titler eller lignende, er det en fordel at gøre dette i After Effects.

Vi styrker dine grafiske, kreative og digitale kompetencer

På et kursus hos Softworld får du hands-on viden og undervisning i de mest populære grafiske og kreative programmer, emner og fagområder.

Kunstig intelligens

Udforsk tidsbesparende arbejdsgange med kunstig intelligens.

Adobe Illustrator

Lær at skabe dine egne illustrationer, logoer, ikoner og unikke grafikker.

Adobe InDesign

Lær at designe grafisk materiale og tryksager i det populære program.

WordPress

Lær at opbygge hjemmesider i det brugervenlige system.

Relaterede blogindlæg