Forside » Kursusoversigt » Grafisk Software » Microsoft Office » Tilgængelige PDF filer kursus
tilgængelig pdf

Tilgængelige PDF filer kursus

Digitale PDF-dokumenter skal være tilgængelige for alle – også for brugere med et synshandicap.

En skærpet lov omkring tilgængelighed stiller nu nye krav til offentlige institutioners digitale dokumenter, websteder og mobilapplikationer.

På dette kursus lærer du at opbygge fuldt tilgængelige PDF-filer, uanset om dit udgangspunkt er InDesign, Word eller Excel. Du får styr på de officielle krav til tilgængelighed samt hvordan dokumenterne opleves for brugere med synshandicap.

Tilgængelighed handler ikke kun om, at en PDF-fil skal kunne læses op for én, der har et synshandicap. PDF-filerne skal struktureres sådan, at tekst og information kan blive læst op i en logisk rækkefølge.

Det gælder både tekst, billeder, diagrammer og tabeller. Tabeller skal f.eks. struktureres på den helt rigtige måde, så de ikke bliver læst op i en forkert rækkefølge, og dermed undgås at blive misforstået.

På kurset får du også en række tips til det bedst mulige forarbejde og effektive arbejdsgange.

Du lærer f.eks., hvordan du nemt skifter en side ud i et større dokument, der allerede er gjort tilgængelig, og hvordan du bedst udfører rettelser i eksisterende dokumenter.

Hvad lærer du på kurset?

Forarbejdet

Tilgængelige PDF-dokumenter kræver et grundigt forarbejde i kildefilen, hvad enten du arbejder i Word, Excel, InDesign eller Acrobat.

Forarbejdet er altafgørende for slutresultatet og i forhold til, hvad det kræver at gøre en PDF tilgængelig samt opfylder lovkravene.

Udgangspunktet

Hvilke muligheder findes der for at gøre en eksisterende PDF fil tilgængelig? På kurset lærer du at benytte Acrobats værktøjer til opmærkning for tilgængelighed.

Du får også tips til alternative værktøjer for opmærkning af PDF-dokumenter, der allerede er produceret.

Det bedste udgangspunkt er at gøre forarbejdet i kildefilen og på kurset gennemgår vi de relevante funktioner i InDesign, Word og Excel.

Dit udbytte

Ved at deltage på dette kursus får du styr på de nye lovkrav til tilgængelighed. Du lærer hvad du skal være opmærksom på, når du udarbejder tilgængelige PDF-filer samt hvordan du kontrollerer, at dine PDF-filer lever op til lovkravene.

Efter kurset har du lært alle de nødvendige begreber og værktøjer at kende og er i stand til at producere fuldt tilgængelige PDF-filer – hvad enten du arbejder i InDesign, Word eller Excel.

Test og kontrol af tilgængelighed

En vigtig del i arbejdet med tilgængelige PDF-filer er kontrolarbejdet af, om en PDF er tilgængelig og følger lovkravene.

Der findes en række forskelligt software til dette formål og vi kigger på hvilke du skal bruge til Mac og/eller PC. Du lærer også at bruge Acrobats egen tilgængelighedskontrol.

Opmærkning og tagging

Du lærer om tags, læserækkefølge, alternativ tekst, metadata, opmærkning af tabeller, indholdsfortegnelser, lister og meget mere.

Du lærer også hvordan du tilføjer og styrer disse elementer både i en færdig produceret PDF samt hvis du arbejder med kildefilen i InDesign, Word eller Excel.

Layout og rettelser

Visse typer layout kan skabe uforudsete problemer i forhold til at en PDF fil kan leve op til lovkravene for tilgængelighed. På kurset gennemgår vi, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med opsætning af layout.

Du får også tips til effektive arbejdsgange, f.eks. hvis en tilgængelig PDF er blevet færdiggjort, men så kommer der et par rettelser eller tilføjelser til dokumentet.

Forskellige niveauer for tilgængelighed

Der findes forskellige niveauer og standarder for tilgængelighed. På kurset gennemgår vi forskellen på f.eks. WCAG 2.0 og PDF/UA og du lærer hvordan du opbygger dine PDF-filer med den rigtige standard.

Forudsætninger for deltagelse

Dette kursus er for alle, der skal opsætte og klargøre tilgængelige PDF-dokumenter, der sikrer, at de lever op til de nye lovkrav.

I forbindelse med øvelserne på kurset vælger du naturligvis selv hvilke af de tre programmer du vil have mest fokus på.

Fælles for alle deltagere er at vi også kommer til at arbejde en del med Acrobats værktøjer og muligheder for tilgængelighed.

Praktisk information

Varighed
2 dage fra kl. 9–16

Fuld forplejning
Frugt, kaffe, the, sodavand, snacks og frokost er inkluderet alle dage.

Computer
Vi gør en computer klar til dig. Du vælger blot, om du vil arbejde på PC eller Mac.

Find Softworld
Læs mere om ankomstmuligheder i København og Aarhus på dette link.

Kommende datoer

København 09. & 10. marts 2021
fuldt booket
København 08. & 09. april 2021
Aarhus20. & 21. april 2021
København 15. & 16. juni 2021
Aarhus01. & 02. juli 2021

Instruktør på kurset

carsten-b

Christian Emil Blichfeldt
Adobe Certified instructor

Christian Emil er seniorkonsulent og uddannet grafiker med speciale i online publikationer.Han har lang erfaring inden for optimering af arbejdsprocesser og automatisering.


Hvorfor bruge Softworld?

100% tilfredshedsgaranti
sikrer, at du får det fulde udbytte

6 måneders e-mail support
inkluderet efter alle kurser

Adobe- og Apple certificeret
som det eneste kursuscenter i Danmark

Mere end 20 års erfaring
indenfor undervisning og kompetenceløft

Video: Se mere om kurset

Se og hør instruktøren fortælle mere om, hvad du lærer på kurset.

Har du spørgsmål?

Vi sidder klare ved telefon og mail. Skriv eller ring til os for at få svar på dine spørgsmål:

Skræddersyede kurser

Planlæg et specialkursus med et indhold tilpasset jeres produktion.

Sammen med en af vores kvalificerede instruktører kan I nemt planlægge varighed, datoer, lokation og en agenda, der passer jeres specifikke behov for undervisning.

Det siger andre deltagere om kurserne

Jeg kom på kurset med et ønske om at lære 2 funktioner men gik derfra fyldt op med mere, mere. Jeg kan absolut bruge det jeg lærte på kurset i mit daglige arbejde.

Instruktøren var rolig og tålmodig og havde god tid til at dykke ned i vores individuelle behov, hvilket var udover al forventning.

— Daniel, After Effects Rutineret

Jeg kan bestemt bruge det jeg har lært på kurset i mit daglige arbejde. Jeg havde ikke prøvet programmet før og nu kan jeg komme godt igang.

Underviseren var virkelig god til at lære fra sig og var nem at forstå og skarp til sit fag. Maden var god, lokalerne var fine og alt virkede, som det skulle. Jeg glæder mig til at komme igen

– Jesper, Illustrator Basis kursus

Det som jeg har lært på kurset kan jeg virkelig bruge i mit daglige arbejde. Det var et utrolig spændende og meget relevant kursus.

Underviseren var en super interessant formidler og gjorde dagen meget spændende og lærerig. Det var iøvrigt en rigtig fin koordination af kurset. Stor ros herfra.

— Anne Grethe, fotokursus

Vores samarbejdspartnere

adobe
apple
teknologisk
Grakom og Softworld
publiqare
humac
woodwing
crayon