tilgængelig pdf

Tilgængelige PDF filer kursus

Digitale PDF-dokumenter skal være tilgængelige for alle – også for brugere med et synshandicap. En skærpet lov omkring tilgængelighed stiller nu nye krav til offentlige institutioners digitale dokumenter, websteder og mobilapplikationer.

På dette kursus lærer du at opbygge fuldt tilgængelige PDF-filer, uanset om dit udgangspunkt er InDesign, Word eller Excel. Du får styr på de officielle krav til tilgængelighed samt hvordan dokumenterne opleves for brugere med synshandicap.

Tilgængelighed handler ikke kun om, at en PDF-fil skal kunne læses op for én, der har et synshandicap. PDF-filerne skal struktureres sådan, at tekst og information kan blive læst op i en logisk rækkefølge.

Det gælder både tekst, billeder, diagrammer og tabeller. Tabeller skal f.eks. struktureres på den helt rigtige måde, så de ikke bliver læst op i en forkert rækkefølge, og dermed undgås at blive misforstået.

På kurset får du også en række tips til det bedst mulige forarbejde og effektive arbejdsgange. Du lærer f.eks., hvordan du nemt skifter en side ud i et større dokument, der allerede er gjort tilgængelig, og hvordan du bedst udfører rettelser i eksisterende dokumenter.

Bestil en plads

DKK 8.995 ekskl. moms

Varighed

2 dage kl. 9-16

Klippekort

2 klip

Indtast antal deltagere:
Vælg ønsket dato og sted ovenfor
 • 100% tilfredshedsgaranti
 • Fleksible betingelser for afbestilling og flytning

Det vil du lære

 • Forarbejdet

  Tilgængelige PDF-dokumenter kræver et grundigt forarbejde i kildefilen, hvad enten du arbejder i Word, Excel, InDesign eller Acrobat.

  Forarbejdet er altafgørende for slutresultatet og i forhold til, hvad det kræver at gøre en PDF tilgængelig samt opfylder lovkravene.

 • Udgangspunktet

  Hvilke muligheder findes der for at gøre en eksisterende PDF fil tilgængelig? På kurset lærer du at benytte Acrobats værktøjer til opmærkning for tilgængelighed.

  Du får også tips til alternative værktøjer for opmærkning af PDF-dokumenter, der allerede er produceret.

  Det bedste udgangspunkt er at gøre forarbejdet i kildefilen og på kurset gennemgår vi de relevante funktioner i InDesign, Word og Excel.

 • Test og kontrol af tilgængelighed

  En vigtig del i arbejdet med tilgængelige PDF-filer er kontrolarbejdet af, om en PDF er tilgængelig og følger lovkravene.

  Der findes en række forskelligt software til dette formål og vi kigger også på Acrobats egen tilgængelighedskontrol.

 • Dit udbytte

  Ved at deltage på dette kursus får du styr på de nye lovkrav til tilgængelighed.

  Du lærer hvad du skal være opmærksom på, når du udarbejder tilgængelige PDF-filer samt hvordan du kontrollerer, at dine PDF-filer lever op til lovkravene.

  Efter kurset har du lært alle de nødvendige begreber og værktøjer at kende og er i stand til at producere fuldt tilgængelige PDF-filer – hvad enten du arbejder i InDesign, Word eller Excel.

 • Opmærkning og tagging

  Du lærer om tags, læserækkefølge, alternativ tekst, metadata, opmærkning af tabeller, indholdsfortegnelser, lister og meget mere.

  Du lærer også hvordan du tilføjer og styrer disse elementer både i en færdig produceret PDF samt hvis du arbejder med kildefilen i InDesign, Word eller Excel.

 • Layout og rettelser

  Visse typer layout kan skabe uforudsete problemer i forhold til at en PDF fil kan leve op til lovkravene for tilgængelighed.

  På kurset gennemgår vi, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med opsætning af layout.

  Du får også tips til effektive arbejdsgange, f.eks. hvis en tilgængelig PDF er blevet færdiggjort, men så kommer der et par rettelser eller tilføjelser til dokumentet.

 • Forskellige niveauer for tilgængelighed

  Der findes forskellige niveauer og standarder for tilgængelighed.

  På kurset gennemgår vi forskellen på f.eks. WCAG 2.0 og PDF/UA og du lærer hvordan du opbygger dine PDF-filer med den rigtige standard.

 • Forudsætninger for deltagelse

  Dette kursus er for alle, der skal opsætte og klargøre tilgængelige PDF-dokumenter, der sikrer, at de lever op til de nye lovkrav.

  I forbindelse med øvelserne på kurset vælger du naturligvis selv hvilke af de tre programmer du vil have mest fokus på.

  Fælles for alle deltagere er at vi også kommer til at arbejde en del med Acrobats værktøjer og muligheder for tilgængelighed.

Praktisk information

 • Varighed

  2 dage fra kl. 9-16
 • Computer

  Vi gør en computer klar til dig. Du vælger blot, om du vil arbejde på PC eller Mac, og hvilket sprog du ønsker softwaret på, når du booker din plads.
 • Forplejning

  Frugt, kaffe, the, sodavand, snacks og frokost er inkluderet alle dage
 • Support

  Efter endt kursus tilbyder vi indtil 6 måneders personlig e-mail support relateret til emnerne på kurset

Dato og sted

København05. & 06. februar 2019
Aarhus26. & 27. februar 2019

Video: Se mere om kurset

Instruktør på kurset

carsten-b

Carsten Blichfeldt

Carsten Blichfeldt er seniorkonsulent og uddannet grafiker med speciale i online publikationer og mediegrafisk produktion.

Han har lang erfaring indenfor grafisk produktion, optimering af arbejdsprocesser og automatisering. I sit arbejde som seniorkonsulent rådgiver han en række danske virksomheder i processoptimering, automatisering og herunder analytiske opgaver.

Carsten er Adobe Certified Instructor indenfor programmerne InDesign, Illustrator og Acrobat.

Hvorfor bruge Softworld?

100% tilfredshedsgaranti
sikrer, at du får det fulde udbytte

6 måneders e-mail support
inkluderet efter alle kurser

Adobe- og Apple certificeret
som det eneste kursuscenter i Danmark

Mere end 20 års erfaring
indenfor undervisning og kompetenceløft

Skræddersyede kurser

Planlæg et specialkursus med et indhold tilpasset jeres produktion.

Sammen med en af vores kvalificerede instruktører kan I nemt planlægge varighed, datoer, lokation og en agenda, der passer jeres specifikke behov for undervisning.

Har du spørgsmål?

Vi sidder klare ved telefon og mail. Skriv eller ring til os for at få svar på dine spørgsmål: