Grafisk design med Affinity

Skal du i gang med grafisk design eller har været væk fra branchen et stykke tid, kan Adobes programmer godt virke som en stor mundfuld. Her kan Affinity programmerne være en blødere start.

Adobes programmer er de førende og i mange år også bedste programmer på markedet til at skabe godt grafisk design. Andre har forsøgt sig med lignende programmer, men de tre store: Adobe Illustrator, Adobe InDesign og Adobe Photoshop har været svære at hamle op med. Indtil nu. Med Affinity Designer, Affinity Publisher og Affinity Photo er der faktisk nu et brugbart alternativ, og da programmerne er forholdsvis nye – så er de endda lette at komme i gang med.

Affinity Designer bruges til at skabe logos, illustrationer og andet vektor-baseret grafik, Affinity Photo er programmet, du bruger til at behandle billeder og Affinity Publisher anvendes til at fremstille flyers, magasiner, blade og bøger. Det er altså alternativer til de tre kendte Adobe programmer, med den forskel, at programmerne kun indeholder de funktioner, langt de fleste af os har brug for, og derfor ikke har en stejl indlæringskurve. Desuden er softwaren stærkt inspireret af Adobe, så brugerfladen, funktionerne og endda tastaturgenveje ligner noget, du kender i forvejen, hvis du allerede er Adobe-bruger.

Et udsnit af brugerfladen i Affinity Designer

Integration mellem programmerne

De tre Affinity programmer har identiske brugerflader og kan dele værktøj med hinanden. Er du f.eks. i gang med at lave en illustration i Affinity Designer og lige mangler nogle pixel-baserede funktioner, så klikker du blot på en knap, og de relevante værktøjer fra Affinity Photo er til rådighed. Befinder du dig i Affinity Publisher og lige har behov for at justere på et enkelt billede, så kan dette klares direkte her uden, at du behøver at skifte til Affinity Photo. Og naturligvis kan du arbejde med et billede i Affinity Photo, som du har placeret i Designer eller Publisher, og hurtigt få den nye udgave opdateret i disse programmer.

Billedjustering direkte i Affinity Publisher

En uge med Affinity

Som bruger af Adobes programmer i tæt på 30 år er man nok lidt tvivlende overfor andre programmer, der påstår at være lige så gode, men jeg må indrømme, efter at have arbejdet med Affinity en uges tid, at her har vi nogle alternativer, der klarer de mest benyttede arbejdsgange for langt de fleste i den grafiske branche. Det er intet problem at oprette publikationer ved hjælp af Publisher, der fuldt ud lever op til det, man er vant til fra InDesign, Designer tog det mindre end én dag at vænne sig til og Photo, tja, her gik jeg bare i gang uden at tænke over det. Det er også en fornøjelse, så hurtigt programmerne kører samt hvor lidt harddisk plads de optager, og så bliver der ikke placeret mapper og filer alle mulige underlige steder i systemet.

En opsætning i Affinity Publisher

Kompabilitet og filtyper

Affinity programmerne kan benyttes på Macintosh, Windows og iPad og iPad-versionen indeholder alle de funktioner, der findes i udgaverne til desktop computere. Programmerne har deres egne filformater, men de kan naturligvis gemme i de formater, der benyttes i den grafiske verden såsom .svg, .pdf og de almindeligt anvendte billedformater i branchen. Desuden kan Designer åbne Illustrator filer og Photo kan såmænd også åbne Photoshop filer, så har du en masse tidlige værker liggende i disse formater, kan du altså blot arbejde videre med dem i Affinity softwaren.

Affinity vs. Adobe

Er du grafisk designer, der i mange år har arbejdet med Adobes fantastiske programmer, kender dem ud og ind og udnytter de smarte funktioner i Creative Cloud samt den gennemførte integration mellem stort set alle Adobes programmer – så bliv der. Er du derimod grafisk designer, der ikke udnytter Creative Cloud eller arbejder med Adobes andre programmer til animation, videoredigering og motion graphics, så kunne det måske være en idé at overveje et skift. Prissætningen mellem de to virksomheder er nemlig meget forskellige, hos Adobe har du et abonnement, som du er nødt til at fortsætte med for ikke at miste programmerne, hos Affinity betaler du et engangsbeløb og programmerne er dine, lige så længe du ønsker.

Vil du lære mere om Affinity?

På vores 2-dages Affinity kursus vil du få en indføring i de tre programmer Affinity Designer, Affinity Photo og Affinity Publisher, der, som nævnt, er yderst brugbare alternativer til Illustrator, Photoshop og InDesign.


Læs om Affinity kurset her

Vi styrker dine grafiske, kreative og digitale kompetencer

På et kursus hos Softworld får du hands-on viden og undervisning i de mest populære grafiske og kreative programmer, emner og fagområder.

Kunstig intelligens

Udforsk tidsbesparende arbejdsgange med kunstig intelligens.

Adobe Illustrator

Lær at skabe dine egne illustrationer, logoer, ikoner og unikke grafikker.

Adobe InDesign

Lær at designe grafisk materiale og tryksager i det populære program.

WordPress

Lær at opbygge hjemmesider i det brugervenlige system.

Relaterede blogindlæg