Introduktion til Adobe Photoshop [2022 guide]

I denne Photoshop guide gennemgår vi, hvad Photoshop kan, hvem programmet henvender sig til samt hvad du kan glæde dig til i den nyeste version.

Dette er en guide til dig, der gerne vil have et overblik over de muligheder Photoshop giver og forstå, hvorfor det er verdens mest populære software til billedbehandling.

Du vil få indblik i, hvordan Photoshop kan bruges som et professionelt grafisk værktøj i virksomheder og hvilke funktioner, der gør det til et uundværligt redskab i en lang række brancher.

Denne Photoshop-guide henvender sig desuden til alle, der er interesseret i at starte med at arbejde i Photoshop. Hvad end der er tale om klassisk billedredigering, grafisk design, animation eller noget helt fjerde.

Photoshop udmærker sig nemlig ved at være et kreativt værktøj, der samler et hav af design- og redigeringsfunktioner i ét software.

Photoshop: Et grafisk værktøj til alle

photoshop kurser

Stort set alle kender til Photoshop – selv de, der aldrig har arbejdet med billedredigering eller grafisk design.

Det skyldes, at Photoshop i sine mere end 30 år på markedet, har formået at positionere sig som ét af de allerbedste billedbehandlingsprogrammer i verden.

Og gennem årene har Photoshop formået at udvikle sig til at være meget mere end et program til at redigere fotos. Det er i dag en software, der henvender sig til alle, der arbejder med billeder og grafik i enhver afskygning. Det oplever vi også i høj grad hos Softworld, hvor vores Photoshop kurser er blandt nogle af vores mest efterspurgte kurser.

Nogle af Photoshops vigtigste værktøjer

”Go wherever your imagination takes you”

Sådan skriver Adobe om Photoshop. Et statement, der afslører alle de uendelige muligheder, du har for at skabe, redigere og retouchere billeder i Photoshop.

Photoshop lader dig skabe avancerede grafiske designs fra bunden med fuld kontrol over former, farver og figurer. Der findes et væld af forskellige værktøjer, der giver dig frihed til at lave de design, du drømmer om. Det er – som Adobe skriver – kun fantasien, der sætter grænser.

En af de vigtigste funktioner i Photoshop er lag (eller layers), der gør det muligt at skabe kompositioner, der består af utallige lag. Det gør det nemt at redigere hver en lille detalje af et design eller et billede og sikrer, at du altid har fuld kontrol.

Derudover er Photoshop kendt for at have verdens største udvalg af pensler, som du kan bruge til at skabe dine egne designs eller redigere billeder. De findes i alle former, størrelser og teksturer, og du har endda mulighed for at lave dine egne pensler.

Photoshop har også nogle af de mest præcise og avancerede selection tools, du kan bruge til fritlægning af billeder eller til markere et bestemt sted på et billede eller design med minutiøs præcision.

video-inspiration-til-Photoshop-45-minutter

I denne video kan du se med, når vores certificerede Adobe Photoshop ekspert viser en række smarte tips i Photoshop.

Photoshop – et kraftfuldt og uundværligt marketingsværktøj

Og Photoshop er ikke kun for grafikeren og designeren!

Programmet er i de senere år blevet et vigtigt marketingsværktøj, der bruges i rigtig mange virksomheder. Photoshops mange grafiske muligheder gør det til et ideelt værktøj for alle former for marketingmateriale med virksomhedens personlige “look and feel”.

Mange kreative medarbejdere foretrækker derfor at bruge lige netop Photoshop til at designe mockups, flyers, plakater, infografik og forskellige former for SoMe-indhold.

Desuden er det i mange virksomheder blevet almindeligt at redigere alle fotos til hjemmesider og SoMe igennem Photoshop, så alt materiale ser så præsentabelt og ens ud som muligt, inden det bliver offentliggjort.

Hvad kan du bruge Photoshop til?

photoshop-rabat

Mulighederne er mange og de grafiske programmer kan være lidt af en jungle, at finde rundt i.

5 bud på, hvad du kan bruge Photoshop til:

 • Billedbehandling
  Photoshop er verdens mest populære program til billedbehandling – og med god grund!

  Med Photoshop får du avancerede værktøjer til rådighed. Du kan gøre dine billeder lysere, fjerne uønskede objekter fra et foto, beskære portrætbilleder og lave avancerede farvejusteringer – Mulighederne er uendelige.

 • Online grafik
  Med Photoshop kan du producere grafik til sociale medier, hjemmesider og andre digitale platforme ved at eksportere til populære formater som .JPEG og .PNG.

  Dermed kan du f.eks. designe visuelle grafikker til Instagram og et flot bannerbillede til virksomhedens Facebookside.

 • GIF animationer og web bannere
  Vidste du, at du med Photoshop også kan producere animerede GIF’er?Disse kan bruges som web-bannere og annoncegrafik eller blot som små animerede ikoner til en hjemmeside.

  Du designer din GIF via lag-panelet og animerer den via Photoshops indbyggede tidslinje. Eksporterer som animeret GIF og wupti – så har du en bevægelig grafik på ingen tid – klar til brug på en række platforme. Du kan også lære trin for trin, hvordan du laver en animeret GIF i Photoshop i dette blogindlæg.

 • Videoredigering
  Video? Ja du hørte rigtig! Photoshop har faktisk også indbyggede værktøjer til redigering af video.

  Disse kan på ingen måde sammenlignes med programmer som f.eks. Premiere Pro men har du brug for at bikse en simpel video sammen med bevægelig grafik, stillbilleder og tilmed lyd, så kan Photoshop være en mulighed.

 • Billedredigering på farten
  Nu er det også blevet nemmere end nogen sinde at redigere billeder med din smartphone. Med Photoshop Camera app får du adgang til en række filtre og effekter og du kan justere dine billeder automatisk med appens smarte kunstig intelligens-funktionalitet.
 • Hjemmeside-design og mockups
  Photoshop fungerer også rigtig godt til at producere wireframes og mockups til forskellige typer designs, såsom design af app elementer og visualisering af et website design.

Photoshop-Mockups-kursusOvenfor ser du et eksempel på, hvordan du kan designe såkaldte “mockups” i Photoshop

Er Photoshop for avanceret til mig?

Photoshop er et program med en række avancerede muligheder og det betyder også, at det kan tage tid at blive helt komfortabel med brugerfladen og de vigtigste værktøjer. Grafiske designere, der har arbejdet med Photoshop i mange år, kan blive ved med at finde nye funktioner og arbejdsgange i programmet.

Alligevel er der millioner af mennesker, der benytter Photoshop, selvom de ikke har en baggrund i grafisk design eller billedredigering. Det skyldes at Photoshop er et relativt intuitivt program, som alle kan lære at arbejde med. De fleste får hurtigt styr på de basale værktøjer og lærer derefter langsomt de mere avanceret funktioner at kende.

Man skal derfor ikke lade sig skræmme af alle de mulige værktøjer og en overvældende brugerflade, men i stedet bruge tid på at blive komfortabel med de grundlæggende funktioner.

Sådan kommer du godt i gang med Adobe Photoshop

Hos Softworld kommer du rigtig fra start i programmet på kun 2 dage med kursus i København og Aarhus. Du deltager med andre kollegaer fra den kreative branche og bliver undervist af en af vores certificerede Adobe eksperter med mange års praktisk erfaring i programmet.

Se alle vores Photoshop kurser på dette link 


certificerede photoshop kurser

Skal du lære Photoshop af nogle af Danmarks førende Adobe specialister?

På et Softworld-kursus lærer du alt det du skal bruge, for at komme godt fra start i det populære grafiske program. 


Se alle Photoshop kurser

Vi styrker dine grafiske, kreative og digitale kompetencer

På et kursus hos Softworld får du hands-on viden og undervisning i de mest populære grafiske og kreative programmer, emner og fagområder.

Kunstig intelligens

Udforsk tidsbesparende arbejdsgange med kunstig intelligens.

Adobe Illustrator

Lær at skabe dine egne illustrationer, logoer, ikoner og unikke grafikker.

Adobe InDesign

Lær at designe grafisk materiale og tryksager i det populære program.

WordPress

Lær at opbygge hjemmesider i det brugervenlige system.

Relaterede blogindlæg