After Effects eller Animate? Forskelle på to programmer til levende grafik

Skal du i gang med at producere levende indhold og animationer, men er i tvivl om, hvilket program du skal bruge til formålet?

Vi har nedenfor samlet et overblik over, hvornår du bør bruge After Effects fremfor Animate – og omvendt.

Først tager vi et kig på de største forskelle mellem de to programmer. Herefter kigger vi på, hvornår du kan vælge det ene program foran det andet. Læs med her og lad os guide dig igennem to af Adobes populære programmer!

1) After Effects vs. Animate – Hvad er de vigtigste forskelle?

Helt overordnet så kategoriseres After Effects typisk som et program, hvor du sammensætter video, billeder og 3D til et færdigt produkt.

Det kan være en animeret infografik, en produktvideo, en animeret logo, effekter til en større videoproduktion eller reklamespots til sociale medier.

Med After Effects eksporterer du din færdige produktion i et videoformat som f.eks. .MOV og .AVI – eller som et Premiere Pro projekt – så du kan inkorporere dit After Effects-projekt i en større videoproduktion.

After Effects er et stort program med avancerede muligheder og en relativt brat læringskurve. Ved at afsætte tid til at lære After Effects får du til gengæld et kraftfuldt værktøj, der giver digitale grafikere og content udviklere efterspurgte færdigheder i de kreative brancher.

Du kan læse mere om After Effects hos Adobe her. Nederst i dette blogindlæg finder du en video, der viser noget af det, du kan arbejde med i After Effects. 

Hvad med Animate?

Animate er efterfølgeren til Flash, som i sin tid var et populært program til at skabe interaktiv og tegneserieagtig animation til hjemmesider og andre online platforme.

Med Animate kan du primært designe og producere 2D-animationer og levende grafik ved hjælp af en række tegneværktøjer. Du kan herefter eksportere din grafik som HTML5 kode – som så kan integreres på en række platforme.

En fordel med kode i stedet for f.eks. et videoformat er, at din produktion ikke fylder særlig meget i størrelse. Du kan derfor ‘pakke’ animation, bevægelse og interaktivitet ned i et format, der kan integreres i en række webløsninger.

Du kan bruge Animate uden at kunne kode, men skal du ud i mere avanceret interaktivitet som f.eks. quiz’er, spil og lignende, skal du lære at arbejde med f.eks. HTML5 kode og ActionScript.

Læs mere om Animate hos Adobe her.

after-effects-bar

2) Hvornår bør du bruge After Effects?

Med After Effects har du en palette af muligheder, som kan løfte din film- og videoproduktion til nye højder. After Effects er et omfattende program, som bruges til at skabe kreative animationer, tekst- og 3D-effekter. Der er ikke den ting, du ikke kan skabe med programmet – kun fantasien sætter grænser.

After Effects er for dig, der skal skabe professionelle film og videoer med dynamiske animationer, tekst- og 3D-effekter. Programmet spiller godt sammen med de andre programmer fra Adobe – og særligt kombinationen af After Effects, Illustrator og Premiere Pro udgør en fuldendt symbiose.

After Effects er et stort program med avancerede værktøjer til komplekse animationer og Motion Graphics-produktioner. For at blive fortrolig og effektiv i programmet kræves tid og en masse øvelse.

Til gengæld får du – når du er blevet komfortabel i brugerfladen – et program i din værktøjskasse, der lader dig producere efterspurgt levende grafik og animation til digitale platforme.

Du bør bruge After Effects hvis…

  • Du skal levere professionelle produktioner med animation og effekter til film, TV, websites og sociale medier
  • Du vil have ubegrænsede muligheder i dit arbejde med animation, tekst- og 3D-effekter
  • Du skal producere kreative og unikke videoer, som skiller sig ud fra mængden af allerede eksisterende videomateriale
  • Dine videoopgaver er komplekse, og kræver et ”samlingssted”, som kan håndtere store mængder af forskelligt materiale

Det siger After Effects instruktør, Michael Vrede, om programmet:

”After Effects er det perfekte program til den visuelle kunstner, som ønsker ubegrænsede muligheder i sit arbejde. Der er ikke det, du ikke kan med After Effects, som tilgodeser alt fra kreative animationer til vilde tekst- og 3D-effekter”.

animate-cc-bar

3) Hvornår bør du bruge Animate?

Med Animate kan du producere web-bannere og interaktivt indhold til websites og andre digitale platforme – næsten uden at kode.

Dine produktioner i Animate kan herefter eksporteres direkte til HTML5-kodeformat, så du nemt kan producere filer, der fylder så lidt, at de ikke svækker og forsinker oplevelsen af et website.

Med Animate har du muligheden for at producere håndtegnede animationer ved hjælp af frame-by-frame animation, interaktivt indhold som f.eks. en quiz på en webside eller en animerede banner-annoncer, hvor elementerne bevæger sig.

Førhen krævede det en del arbejde og meget kodning at skabe animationer og interaktiv kode. Men med Animate er det overraskende nemt – selv for grafiske designere uden erfaring med kode.

Du bør bruge Animate hvis…

  • Du skal producere animationer og interaktiv grafik, der skal integreres via kode på websites og andre digitale platforme
  • Du skal levere interaktive web-bannere til websites
  • Du skal lave professionelle og knivskarpe præsentationer til internt eller eksternt brug
  • Du skal oprette animerede GIF-filer, som ikke fylder for meget
  • Du holder af at arbejde med vektor-grafik, og ønsker at gøre dine illustrationer levende

Det siger Animate instruktør, Sten Olsen, om programmet:

”Som daglig bruger af Adobe Illustrator, og med min baggrund som tegner, er Adobe Animate mit foretrukne program til animation af mine illustrationer. Jeg laver mine tegninger i Illustrator, og gør dem levende i Animate”.

Hvad skal du igang med?

Skal du selv i gang med at skabe kreative animationer, tekst- og 3D-effekter, som kan tage dine videoproduktioner til nye højder?

Så kan du med fordel læse mere om et certificeret kursus i After Effects hos Softworld på denne side.

Skal du til at skabe animerede web-bannere og producere interaktivt indhold til websites og/eller andre digitale platforme?

Så har Softworld også et certificeret kursus i Adobe Animate. Det kan du læse mere om her.

Se video: Keyframe animationer med After Effects

Se video: Lær Animate at kende

erngenrg

Skal du lære video & animation af nogle af Danmarks dygtigste eksperter?

Hos Softworld kan du deltage på video og animationskurser i After Effects og Adobe Animate. 


Se alle video og animationskurser

Vi styrker dine grafiske, kreative og digitale kompetencer

På et kursus hos Softworld får du hands-on viden og undervisning i de mest populære grafiske og kreative programmer, emner og fagområder.

Kunstig intelligens

Udforsk tidsbesparende arbejdsgange med kunstig intelligens.

Adobe Illustrator

Lær at skabe dine egne illustrationer, logoer, ikoner og unikke grafikker.

Adobe InDesign

Lær at designe grafisk materiale og tryksager i det populære program.

WordPress

Lær at opbygge hjemmesider i det brugervenlige system.

Relaterede blogindlæg