Introduktion til Illustrator [2023 guide]

Overvejer du om du skal i gang med at bruge Illustrator? Er du i tvivl om programmet er det rigtige for dig?

I denne guide giver vi dig en bedre forståelse for, hvad Illustrator er for et program, hvem det henvender sig til og hvad det kan bruges til.

Med Illustrator får du ubegrænsede kreative muligheder

Illustrator er endnu et af Adobes Creative Cloud programmer, der er meget populært blandt alle, der arbejder med grafisk design. Derfor bruges det på tværs af flere forskellige brancher og virksomheder i hele verden.

Netop fordi programmet er så alsidigt er mange i tvivl om, hvornår og hvorvidt de skal bruge Illustrator.

Hvordan adskiller det sig for eksempel fra Adobes andre applikationer som Photoshop og InDesign?

Dét og meget mere vil du få svar på i denne guide, hvor vi også kommer med konkrete eksempler på, hvad du kan skabe i Illustrator og desuden kigger på, hvad den nyeste version af programmet har at byde på.

illustrator-rabat

Hvad kan du i Illustrator?

Illustrators hovedformål er at skabe vektorgrafik – og her er det kun fantasien, der sætter grænser. Programmet har værktøjer og funktioner, der gør det muligt at designe og producere alle typer grafik helt fra bunden.

Vektorgrafik har desuden den fordel, at det kan skaleres op i ubegrænsede størrelser.

Det betyder også, at Illustrator bruges til en lang række forskellige formål, lige fra design af infografik til design af logoer, ikoner og web-bannere.

Mange professionelle bruger Illustrator som udgangspunkt for alt grafisk design og arbejder efterfølgende videre med deres grafik i InDesign, hvis det skal layoutes eller i After Effects, hvis grafikken skal gøres bevægelig.

Illustrator er derfor en uundværlig basissoftware, hvis du vil arbejde med enhver form for grafisk design.

Skal du for alvor i gang med Illustrator? Find et certificeret kursus her

Illustrator serie3

Men kan man ikke også producere grafik i Photoshop? Jo, det kan man. Men Illustrator er altid at foretrække, hvis der er tale om grafik i ’klassisk’ forstand.

Photoshop er baseret på pixels og egner sig derfor bedst til at arbejde med billeder og grafik, der skal have en fastsat størrelse.

Illustrator derimod er baseret på vektorgrafik, der gør det muligt at skabe perfekte grafiske linjer, der altid har den højest mulige opløsning.

Illustrator er altså det bedste Adobe program til at arbejde med former, farver, effekter og typografi.

Hvem kan bruge Illustrator?

Adobe kalder Illustrator branchens standardiserede vektor software og det er en beskrivelse, som de fleste, der arbejder med grafisk design, kan nikke genkendende til.

Det betyder også, at Illustrator anvendes på tværs af en lang række brancher og virksomheder.

Programmet bliver brugt af alt fra kommunikationsansatte, der skal skabe indhold til sociale medier til modedesignere, der designer prototyper i Illustrator. Faktisk starter nogle af de mest ikoniske modehuses tøj som en skitse i Illustrator.

Illustrator henvender sig, kort sagt, til alle, der skal producere grafiske elementer. Hvad end, der er tale om tøj design, logoer, bannere, invitationer, plakater eller noget helt sjette.

Illustrator – et vigtigt grundværktøj i din marketingkampagne

Som det er tilfældet med flere af Adobes programmer, er Illustrator et vigtigt værktøj for dig, der arbejder med kommunikation og marketing.

Illustrator er på mange måder en uundværlig ”basissoftware”, når du skal skabe fængende marketingkampagner.

Det er det program, der er mest effektivt til at producere grafik til sociale medier, plakater eller bannere til dine nyhedsmails.

Du kan altid arbejde videre med grafikken i Adobes andre programmer, men skal du skabe grafisk marketingmateriale, er det et must at have kendskab til Illustrator og de grundlæggende funktioner i programmet.

illustrator-blog-haandtegnede

Så hvad skal du bruge Illustrator til?

Gennem denne guide er der blevet lagt vægt på, de mange forskellige muligheder Illustrator har, og derfor kunne nedenstående liste indeholde langt flere end fem punkter.

Her kommer i stedet nogle få bud på, hvad Illustrator hyppigst bruges til.

 • Grafik til sociale medier
  En af de mest oplagte ting at bruge Illustrator til er kampagner på sociale medier. De fleste inkorporerer en eller anden form for grafik i deres marketingskampagner for at skabe blikfang, når potentielle kunder scroller forbi indhold.
 • Mood boards
  Flere og flere virksomheder arbejder med mood boards, hvis de skal skabe en ny kampagne eller arbejde med en visuel brandidentitet. Her er Illustrator et fantastisk redskab til at skabe digitale mood boards, der inkorporerer billeder, farver, mønstre og former.
 • Blog post skabeloner
  Mange virksomheder har i dag en online blog, der både fungerer som en del af deres SEO-strategi og er en måde at skabe spændende indhold, der giver værdi for potentielle kunder. Her er Illustrator oplagt at bruge til at skabe grafiske blogskabeloner, der gør blogindlæggene flotte, indbydende og ensartede.
 • Online bannere
  Mange af de online bannere, der møder dig i nyhedsbreve eller på hjemmesider er skabt med Illustrator. Med Illustrator er det nemt og enkelt at lave dine egne flotte online bannere.
 • Infografik
  En af de mest populære måder at bruge Illustrator på, er at skabe infografikker, der formidler selv komplekse budskaber på en enkel måde. Infografik skabes både til at visualisere information i den interne og eksterne kommunikation, og det er derfor en stor fordel, hvis kommunikationsansatte er i stand til at skabe grafisk formidling ved hjælp af Illustrator.

certificerede illustrator kurser

Skal du lære Illustrator af nogle af Danmarks dygtigste Adobe-eksperter?

Du kan deltage på certificerede Illustrator kurser i København og Aarhus. Her får du hands-on undervisning af Adobe-instruktører med lang erfaring. 


Se alle Illustrator kurser

Vi styrker dine grafiske, kreative og digitale kompetencer

På et kursus hos Softworld får du hands-on viden og undervisning i de mest populære grafiske og kreative programmer, emner og fagområder.

Kunstig intelligens

Udforsk tidsbesparende arbejdsgange med kunstig intelligens.

Adobe Illustrator

Lær at skabe dine egne illustrationer, logoer, ikoner og unikke grafikker.

Adobe InDesign

Lær at designe grafisk materiale og tryksager i det populære program.

WordPress

Lær at opbygge hjemmesider i det brugervenlige system.

Relaterede blogindlæg